Biomechanisch onderzoek met ganganalyse

Het biomechanisch onderzoek vormt de basis om een podologische behandeling op te stellen. Deze consultatie neemt gemiddeld 40 tot 60 minuten in beslag waarbij het gehele lichaam in kaart gebracht wordt.

Ons team van podologen is gespecialiseerd in het zoeken naar de oorzaak van uw klachten, dit ter hoogte van de voet, knie, heup en rug.

Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die ervoor zorgen dat een disbalans ontstaat tussen de belasting en belastbaarheid van het lichaam, waardoor er klachten ontstaan.

Zowel intrensieke factoren (spierlengte, spierspanning) als extrensieke factoren (schoeisel, intensiteit van belasting, type terrein, ander werk) zijn van toepassing. Het is dus goed mogelijk dat de oorzaak van het probleem niet direct op de plaats ligt waar u de pijn ervaart.

Alles alleen oplossen, is niet mogelijk. Vaak is doorverwijzing en samenwerking met andere paramedici, zoals osteopaten of kinesisten noodzakelijk.

Onze praktijk beschikt over een uitgebreid netwerk, verschillende samenwerkingsverbanden zowel binnen als buiten de praktijk. Wij nemen indien nodig, contact op met de desbetreffende therapeut voor overleg.

DSCF6668

Het biomechanisch onderzoek omvat de volgende onderdelen:

Anamnese
Een uitgebreid vraaggesprek om de specifieke klachten voldoende in kaart te brengen. Op basis van de verkregen gegevens kan het biomechanisch onderzoek in de juiste richting geleidt worden.

Inspectie

Allereerst wordt er gekeken naar de algehele houding, vervolgens specifiek naar de stand van de voeten, knieën, heup en de rug. Overmatige drukplekken en eventuele huidaandoeningen worden in kaart gebracht.

Palpatie en functie-onderzoek
Door middel van palpatie (drukken/voelen) worden de exacte pijnplekken opgespoord. Op deze manier wordt het voor de podoloog duidelijk welke structuren er pijnlijk zijn. Tijdens het functie-onderzoek worden de bewegingsuitslagen getoetst naar de ”normaalwaardes” en wordt er naar links/rechts verschillen gekeken.

Ganganalyse i.c.m. Drukmeting
Het looppatroon wordt enerzijds geanalyseerd op het blote oog / camerabeelden, anderzijds via een drukmeting welke de afwikkeling van de voet en de piekdrukken weergeeft. De ganganalyse is een heel belangrijk onderdeel van het onderzoek. De meeste ”afwijkingen” en problemen komen namelijk tijdens het wandelen/lopen juist tot uiting.

Schoeninspectie

Tot slot wordt het schoeisel bekeken. Daarbij zal de podoloog een schoenadvies geven op basis van de bevindingen uit het onderzoek, rekening houdend met uw klachten.

Meting
Tille-Lindsey-1-800x450
Loopband

Heeft u vragen omtrent bovenstaande informatie of wenst u een afspraak?
Neem dan gerust contact met ons op.