Let op met aangepaste zolen in veiligheidsschoenen!

Een op tien werknemers draagt podologische zolen of orthopedische steunzolen in hun werk- of veiligheidsschoenen. De Europese wetgeving geeft aan dat het niet toegestaan is om dagdaglijkse zolen of eigen zolen in werk- of veiligheidsschoenen te plaatsen.

Het in de werkschoen aanbrengen van zolen, die niet behoren tot het technisch dossier van de fabrikant, verbreekt de conformiteit van het Persoonlijk Beschermingsmateriaal (PBM), waardoor de productverantwoordelijkheid van de fabrikant alsook het keurmerk vervalt.

Omdat de nieuwe samenstelling bestaande uit de beschermende schoen + de nieuwe zool, geen conformiteitsprocedure doorliep volgens de PBM productwetgeving, is deze schoen niet langer een PBM. Een PBM mag namelijk enkel in de handel gebracht worden nadat de conformiteitsprocedure positief doorlopen werd.

Hierdoor dienen de op maat gemaakte zolen steeds te voldoen aan criteria die specifiek worden opgenomen in het technisch dossier van de fabrikant. Te denken valt aan: de hardheid, de statische geleiding, de hoogte, de dikte en het type materiaal. Elk merk heeft een eigen procedure hiervoor.

De juiste zool voor iedere schoen!

Tot op heden zijn er al heel wat merken beschikbaar waarvan de opleggende procedures en normeringen beschikbaar zijn. Hierdoor is het in deze veiligheidsschoenen wel mogelijk om veiligheidszolen te dragen.

Bij ons kan u terecht voor op maat gemaakte veiligheidszolen die voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen, dit voor +/- 120 verschillende merken van veiligheidsshoenen.


Opgelet:
dit wil niet zeggen dat alle modellen van deze merken goede schoenen zijn. Wij bekijken graag samen met u als uw huidige veiligheidsschoenen geschikt zijn.

U bent werknemer?

Heeft u klachten aan de voeten, knie, heup en/of rug en moet u veel rondlopen/staan tijdens het werk? Dan kunnen podologische zolen een grote hulp voor u zijn gezien het aantal uren u de voeten belast. Podologische zolen corrigeren de voetstand en het stappatroon tijdens deze belasting waardoor klachten verholpen en/of voorkomen kunnen worden.

Neem zeker uw werkschoenen mee als u op consultatie komt. Uw behandeld podoloog gaat na of deze werkschoenen voor u geschikt zijn en als er gecertificeerde zolen voor deze specifieke werkschoen gemaakt kunnen worden.

Heeft u reeds podologische veiligheidszolen?
Laat de toplaag van uw op maat gemaakte veiligheidszolen elk jaar tot anderhalf vernieuwen! In veiligheidsschoenen is er meer sprake van schuifkrachten alsook transpiratie. Hierdoor zal de toplaag sneller slijten ten opzichte van normale zolen/schoenen.

U bent werkgever, arbeidgeneesheer of preventie-adviseur?

Dragen uw werknemers veiligheidsschoenen en heeft men nood aan op maat gemaakte zolen? Dan kunnen u en uw werknemers in onze praktijken terecht voor het opstellen van een behandelplan en het vervaardigen van podologische (werk)zolen.

Let op: indien er werkzolen vervaardigd worden, zijn deze gemaakt volgens de procedures van dat merk van werkschoenen. Bij het vernieuwing van de werkschoenen, is het belangrijk om hetzelfde model te nemen of nieuwe veiligheidszolen te laten vervaardigen.

Heeft u vragen omtrent bovenstaande informatie of twijfelt u als de veiligheidsschoenen geschikt zijn voor aangepaste zolen?
Contacteer ons gerust via: administratie@vdbpodologie.be of 059/41.83.30.