Podologische zolen
Podologische zolen; wanneer heeft u ze nodig en wat zijn het?
Indien u klachten heeft aan uw voet, knie, heup en/of rug, waarvan de oorzaak in een afwijkende voetstand, stappatroon en/of het foutief functioneren van de voet te vinden is, kunnen op maat gemaakte zolen aangewezen zijn.
De zolen zorgen voor een herstel van de spierbalans alsook ter correctie van de voetstand en/of het ontlasten van pijnlijke spieren, pezen en/of gewrichten.
De voet vormt de basis en bepaald voor een groot deel uw houding. Podologische zolen worden niet alleen ingezet bij doorgezakte voeten, platvoeten of holvoeten, maar ook bij knie, heup en rugklachten.
Uw podoloog zal op basis van het biomechanisch onderzoek nagaan als er indicaties zijn om een podologische zooltherapie te starten.
Maar wat is het verschil tussen een orthopedische steunzool en een podologische zool?
Hoewel de term ‘’steunzolen’’ in de volksmond gebruikt wordt, zijn de zolen die een podoloog vervaardigd geen steunzolen. Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig.
Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt. Orthopedische steunzolen zijn veel sneller aan vernieuwing toe, gemiddeld tussen de 1 à 1,5 jaar.
Een podoloog kijkt verder dan alleen uw voetafdruk. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht, analyseren uw lichaamshouding, stappatroon, alsook de camerabeelden tijdens uw ganganalyse. De basis voor het ontwerpen van de zolen is altijd het biomechanisch onderzoek.
Bij Vandenberghe Podo-Experts worden de podologische zolen volledig in eigen beheer (labo) vervaardigd, dit op basis van hoogtechnologische apparatuur.