Nagelbeugel – Orthonyxie

Wat is een nagelbeugel en wanneer wordt dit geplaatst?

Een nagelbeugel kan u vergelijken met een beugel op de tanden. Het draadje van chirurgisch staal wordt op maat van uw nagel gemaakt en met een lichte spanning op de nagel geplaatst. Hierdoor zal de nagel langzaam de juiste vorm aannemen en de klachten verminderen. Het dragen van een nagelbeugel is pijnloos en ondervindt u nagenoeg geen hinder van.

Vaak ontstaan pijnklachten als gevolg van te kleine/smalle schoenen, door de  nagels te kort/rond te knippen of door een trauma (blauwe nagel). Juist dan is de kans op het ingroeien van de nagels zeer groot.

Een nagelbeugel wordt toegepast zodra iemand last heeft van een ingegroeide teennagel, een kromme (hyperconvexe) nagel of ook juist preventief tegen het (her)ingroeien van de nagels. De beugel zorgt voor een correctie van de afwijkende nagelvorm en voorkomt druk van de nagel op de huid.

2117 orthonyxie

Behandelingsduur

Hoelang een behandeling duurt, is zeer moeilijk aan te geven. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: de ernst van de problematiek, de groeisnelheid van de nagel, het al dan niet aanwezig zijn van onderliggende ziektes en/of aandoeningen.

Gemiddeld wordt er rekening gehouden met een behandeltermijn van 1 jaar. Elke 6 tot 12 weken, afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel, wordt er opnieuw spanning op de beugel geplaatst, waardoor de vorm van de nagel herstelt. Mochten de klachten terugkomen, kan een herhaling van deze behandeling noodzakelijk zijn.

Tijdens en aan het einde van de behandeling zal uw podoloog u verschillende tips en adviezen meegeven. Deze adviezen zijn gericht op voethygiëne, de juiste schoenkeuze welke u vervolgens zullen helpen om de kans op het opnieuw ingroeien te voorkomen. Het is mogelijk dat uw podoloog u voor verdere voetverzorging zal doorverwijzen naar een pedicure of gespecialiseerd voetverzorger.

Heeft u vragen omtrent bovenstaande informatie of wenst u een afspraak?
Neem dan gerust contact met ons op.